BTT  Pujada a Sant Miquel de Solterra o de les Formigues

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 9903
Vegades que s'ha descarregat el track: 3142
Pujada al punt més alt del massís de les Guilleries, el cim de Sant Miquel de Solterra o també anomenat Sant Miquel de les Formigues, durant la qual ens endinsarem en els típics boscos d'alzina surera d'aquesta zona a tocar del Montseny, enmig d'un entremat de pistes que enllacen entre si masos i ermites dispersos, prova d'una gran activitat humana que aprofitava els recursos naturals de l'entorn. L'accés a aquest cim es pot fer des de diverses poblacions, però la pujada des de Santa Coloma de Farners és la que permet fer més distància i desnivell, fet que ens ofereix poder descobrir en major grau les nombroses possibilitats de sortides que té aquest lloc.
r438.jpg r439.jpg r440.jpg r441.jpg r442.jpg r443.jpg r444.jpg r446.jpg r447.jpg r448.jpg

Sortim de Santa Coloma de Farners en direcció Sant Hilari Sacalm per la carretera. Passat el punt quilomètric 16, en apropar-nos al 15, la carretera fa un revolt tancat a l'esquerra sota un viaducte de l'eix transversal. Allà neix un camí a la dreta a l'inici del qual trobem un indicador de Ca n'Uix. Prenem aquest camí de pujada pronunciada, que no deixarem fins arribar a aquesta casa de turisme rural, sempre seguint la pista principal. A l'entrada de la casa un nou camí ens convida a evitar-la passant per sota. En aquest punt hi ha dos indicadors: un cap a les Roques del Rei, i l'altre, cap al Pedró. Seguirem aquestes indicacions continuant pujant sempre per la pista més evident i deixant alguns trencants secundaris. Passem per una font, la font dels Verns i continuem pujant. Més amunt, quan la vista s'obre una mica veiem a la nostra esquerra les Roques del Rei i més endavant trobem la desviació indicada, a l'esquerra, que ens hi conduiria de baixada. Nosaltres seguim la direcció del Pedró, a la dreta. Passem pel costat d'un mas, enmig d'uns prats. Poc després, en tornar a entrar al bosc i després que la pista giri a la dreta, deixem la pista principal (km. 12,4 aproximadament) per agafar una pista en mal estat a l'esquerra. Aquesta ens permetrà escurçar la ruta evitant de fer la volta al puig de Goteres (925 m). Aquest camí fa un parell de ziga-zagues: en un primer gir a la dreta, deixem un trencant una mica embrossat a l'esquerra. Quan el camí fa un segon gir a la dreta agafem una pista evident a l'esquerra que ens permetrà, poc després, reprendre el camí principal en una cruïlla de quatre camins. Continuem recte deixant un trencat a dreta i esquerra i seguint sempre les indicacions del Pedró. El camí planeja i arriba a una nova cruïlla, el collet dels Republicans. Allà trobem un rètol amb un petit plànol fet a mà amb la indicació del Pedró. Continuem recte planejant seguint aquesta direcció. Al cap de poc arribem a una cruïlla de cinc camins, l'Era Vella. Deixem un camí a l'esquerra que baixa a Santa Margarida i un a la dreta que ens portaria fins a Albó. Davant tenim dos camins, nosaltres agafem el de l'esquerra, on hi ha diverses marques de pintura. De seguida veiem l'ermita de la Mare de Déu del Pedró, a la dreta. Les marques ens hi condueixen per un petit sender. Reprenem la pista i continuem avançant. Passem pel costat d'un mas i tornem a guanyar una mica d'alçada per atènyer finalment l'ampla pista que va de Sant Hilari Sacalm al Sobirà de Santa Creu. La seguim a l'esquerra i baixem fins a trobar en un revolt la font dels Abeuradors. Allà veiem una pista a la dreta que s'enfila per anar a buscar el peu del cim de Sant Miquel de les Formigues. Queden uns 4 km de pujada forta ben indicats amb rètols. En arribar a la font Saguarda, el camí comença a baixar. Cal deixar la bicicleta just abans de la baixada i completar el darrer tram a peu per un sender que veiem a l'esquerra i que en uns 20 min ens portarà al cim.
Per tornar desfem el camí fins a la font dels Abeuradors i remuntem la pista de Sant Hilari al Sobirà fins al coll de la Casa Nova de Muntanya, poc després d'on l'havíem enllaçat a la pujada. Passem pel costat d'una planta embotelladora d'aigua i comencem a baixar cap al Sobirà de Santa Creu. Passem pel costat d'aquest gran mas, actualment convertit en un restaurant, i seguim baixant fins trobar una cruïlla quan la pista fa un revolt pronunciat a la dreta. El camí de davant nostre baixa cap a Osor. Nosaltres tracem el revolt a la dreta i anem baixant fins a la Fàbrica. Travessem un rierol per un petit pont de pedra i comencem a remuntar alçada per arribar al collet de l'Espinau, on trobem la masia de can Xicot. La deixem enrere per trobar al cap d'uns metres una pista principal. La prenem a la dreta de baixada fins arribar al Castanyet. Allà ja només hem de continuar per la carretera per arribar a Santa Coloma de Farners i al punt d'inici de la ruta.

Punt de sortida Santa Coloma de Farners
Accés al punt de sortida Es pot accedir a Santa Coloma de Farners des de l'AP7 passant per Sils, o per la C25. Un cop a Santa Coloma cal travessar el nucli urbà anant a buscar la GI-551, l'antiga carretera cap a Sant Hilari Sacalm. Deixem el vehicle a les últimes cases que trobem, a peu d'aquesta carretera.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cap en especial
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.202 m
Desnivell positiu: 1.275 m
Durada: Entre 5 i 6 hores
Distància recorreguda: 47 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Guilleries Collsacabra. Editorial Alpina
Època aconsellable: Tot l'any
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
26 de febrer de 2012 Non stop a Sant Miquel de Solterra Fa pocs dies vaig fer aquesta ruta per primera vegada i avui hi he portat un amic. Des de l'inici ha estat un no parar per les pistes que des de Santa Coloma de Farners pugen al punt més alt de les Gu... Albert Pérez Monfort